fbpx
Što je GDPR

Što je GDPR, koji mnoge zbunjuje i koji je uzrok najvećeg broja upitnika nad glavama poduzetnika, radnika, poslodavaca, ali i fizičkih osoba. Krenimo sa samim pojmom GDPR.

GDPR je kratica za General Data Protection Regulation, odnosno Opća uredba o zaštiti podataka. Uredba je donesena (i primijenjuje se od) 25.5.2018., a odnosi se na sve obveznike bez iznimke i na fizičke osobe u okviru obavljanja profesionalnih djelatnosti. Tom uredbom jačaju prava ispitanika te se smanjuju i pojednostavljuju pojedine administrativne obveze voditelja zbirke osobnih podataka te nema predaje zbirki, primjerice mailing lista, koje su prije vrlo često bile distribuirane. Ova uredba također donosi novu, detaljniju definiciju osobnog podatka, uz postojeće podatke fizičkih osoba, a o tome što je zapravo sve osobni podatak pisat ćemo u nekoj od budućih objava.

GDPR se najviše (ali ne isključivo) odnosi na pravne osobe, odnosno na poslovanje i korištenje osobnih podataka u poslovne svrhe. Ako u svom poslovanju koristite bilo što od osobnih podataka svojih klijenata (ali i radnika), na vas se odnosi GDPR te se je važno uskladiti s tom uredbom. Agencija zadužena za regulaciju provođenja uredbe je AZOP (Agencija za zaštitu osobnih podataka).

Stoga, ukoliko smatrate da se vaši osobni podaci na bilo koji način zloupotrebljavaju, obratite se njima.Ako imate pitanja u vezi usklađivanja s GDPRom ili smatrate da trebate naše usuge, slobodno nam se obratite

Što je GDPR?
Podijeli s prijateljima
Tagged on: